Kandidat nr 1-2 // Jennie Granberg

⭐Vad heter du och var bor du/vilken är din hemtrakt?
Jag heter Jennie Granberg och mig hittar ni i en liten by utanför Arvidsjaur som heter Pjesker. Mina samiska rötter hittar ni i Malå men numera har jag mina renar i Östra Kikkejaur Sameby. Idrotten har alltid varit en stor del av mitt liv. Same SM har varit otroligt viktig i min samiska identitet och de kontakter som har knutits genom åren har gett mig en stor glädje. Fotbollen är mitt största intresse och att få vara ledare för FA Sápmi har varit och är en stor ära.

⭐ Vilka är dina tre viktigaste hjärtefrågor?

Rätten att få vara med och rösta ska vara en självklarhet bland alla samer. 

Idrott och hälsa är kärnfrågor för mig. Både den dagliga motionen och att kunna satsa på sin idrott ökar välbefinnandet för den samiska befolkningen. En företagshälsovård anpassad för samebyarna för att förebygga arbetsskador inom främst rennäringen tror jag är ett effektivt sätt att komma framåt.

Och rennäringen så klart! Det måste finnas förutsättningar för ungdomar att våga satsa på renskötsel även i skogsområdet. Rovdjuren är för många och exploateringarna måste minska i renskötselområdet.

⭐ Vad hoppas du att Sametinget har uppnått i slutet av den kommande mandatperioden?

Jag hoppas att vi har lyckats uppnå många av de löften som vi har i vårt program och att dessa har gett mätbara resultat, samt att vi har haft en fungerande styrelse och nämnder med hög kompetens för alla samers bästa.