Kandidat nr 1-1 // Jan Rannerud

⭐ Vad heter du och var bor du/vilken är din hemtrakt?

Hej på er alla, mitt namn är Jan Rannerud och jag bor tillsammans med familjen i Storsele utanför Malå. Jag har levt med renarna så gott som hela mitt liv, med undantag av 6 år i anställning hos Boliden när renskötselföretaget byggdes upp. Det är därför ganska naturligt att renen och rennäringen tar stor plats hos mig och familjen.

Då jag nu varit sametingspolitiker all tid utanför renarna, jag började 2010 som aktiv politiker och valdes in i Sametinget 2013, har jag givetvis jobbat med alla frågor som Sametinget hanterar. Jag har suttit i styrelsen för Sametinget under 6 år och det har varit lärorikt. Framförallt att man hela tiden jobbar för det samiska folket och alltså inte bara för skogssamerna. Jag har även kunnat lyfta skogssamiska frågor t.ex. Skogssamerättsutredningen där jag nu ser att ett regeringsbeslut finns inom räckhåll. Samma sak med Muoniofrågan där en återställd status som skogssameby är möjlig.

⭐ Vilka är dina tre viktigaste hjärtefrågor?

⭐ Vad hoppas du att Sametinget har uppnått i slutet av den kommande mandatperioden?

Det jag hoppas Sametinget nått framgång med när den kommande mandatperioden närmar sig sitt slut är dessa tre frågor, de är enligt min mening inte orimliga men nödvändiga för oss samer. Sametinget kommer att arbeta brett så jag hoppas att vi har tillräckligt med resurser för alla övriga delar.